Naslovna English version
ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA BARAJEVO
[ info ]
[ menadžment ]

Kontakt
Adresa
Dušana Duje Damjanovića 6
11460 Barajevo,

Tel-faks
011 8301-140; 8301-378
E mail
zzbarajevo@gmail.com

Polj. apoteka
011 8301-168

VIŠE OD POLA VEKA U SLUŽBI POLJOPRIVREDE

Zemljoradnička zadruga Barajevo, svojom poslovnom aktivnošću pokriva 10 sela Barajevske opštine. Osnovana je 1956.godine, a od tada do danas prošla je kroz mnoge statusne promene. Duži vremenski period, sve do 1996. godine, Zadruga je bila u sistemu PKB-a.

Zadruga danas posluje kao organizacija koju je osnovalo 23 zadrugara-zemljoradnika koji sa njom upravljaju kroz Upravni odbor i Skupštinu. Trenutno zapošljava 9 radnika. Pored upravne zgrade i poljoprivredne apoteke, Zadruga raspolaže i sa 11 maloprodajnih i magacinskih objekata.

Osnovni cilj ovog malog kolektiva je da svojim zadrugarima pruži maksimum neophodnih usluga i da svojim stručnim kadrom pomogne razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području opštine Barajevo. Vrlo uspešno, već 30 godina, radi matična služba koja sprovodi mere selekcije u govedarstvu, a trenutno je oko 550 umatičenih grla goveda u tipu simentalca. Od ove godine mere selekcije se sprovode i u ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu. Zadruga Barajevo je od strane Zadružnog saveza Beograda i Udruženja poljoprivrede PK Beograd odabrana kao realizator projekta unapređenja i podsticanja poljoprivredne proizvodnje u kom cilju je otvoren Agroinfo punkt te uspostavljena elektronska komunikacija sa svim relevantnim institucijama, kao i sa Novosadskom berzom.

Zadruga je do sada organizovala 14 opštinskih izložbi goveda i ova manifestacija je postala tradicionalna. Za preko 1100 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Barajevo, Zadruga iz sredstava Grada Beograda isplaćuje premije za nabavku i odgoj prvotelki kao i sredstva vlasnicima četiri i više umatičenih grla.

Poljoprivredna apoteka snabdevena je svim potrebnim zaštitnim hemijskim sredstvima, stočnom hranom, semenskom robom kao i sitnim poljoprivrednim alatkama i reprometerijalom.

„Uz obećanu pomoć Opštine, Grada Beograda i nadležnog ministarstva, u najskorije vreme planiramo da u postojećem objektu (magacinu) u Boždarevcu izgradimo mini mlekaru sa linijom proizvodnje jedne vrste sira“, ističe direktor Zadruge Marina Stojanović.

 

Internet Media • 2010 • Sva prava zadržana